אז מה אומר חוק כריתת עצים? מדוע צריך אישור? מתי כן מותר לכרות ולעקור עץ ומתי אסור? ולמה אני צריך לתת דין וחשבון כאשר מדובר על כריתת עץ בשטח פרטי? כל המידע ממש כאן.
⚠️ "אין באמור כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד, האמור לעיל נועד להתרשמות בלבד ולכן יש לפנות לעו"ד לצורך קבלת ייעוץ משפטי מעורך דין בהתאם לנסיבותיו הייחודיות של המקרה." |
בפועל, תיקון 89 לחוק התכנון והבנייה מגדיר, ראשית, מהו עץ בוגר: "עץ שגובהו 2 מטרים לפחות מעל פני הקרקע וקוטר גזעו, הנמדד בגובה 130 סנטימטרים מעל פני הקרקע, הוא 10 סנטימטרים לפחות". במסגרת תיקון זה מוגנים כמעט כל העצים הבוגרים בארץ, ולא רק העצים המוגנים שקבועים ב"צו היערות".
מה הוא גובה העץ המותר לכריתה לפני שהוא נחשב בוגר?
לפי תיקון 89 לחוק התכנון והבנייה במידה ומדובר על עץ צעיר והוא נמצא בשטח הפרטי שלכם, ניתן לבצע עקירה וכריתת עץ. אבל - כל עץ בוגר חל עליו איסור לכריתת עצים, באיזה גובה עץ נחשב בוגר? כל עץ שגובהו 2 מטר מעל לגובה הקרקע והרוחב של הגזע שלו מעל ל-10 ס"מ. המדידה של רוחב הגזע מתבצעת 1.3 מטר מעל גובה הקרקע.
כשאר מתייחסים אל חוק כריתת עצים זאת ההגדרה לעץ בוגר בישראל וחל איסור לכרות אותו, אלא אם כן קיבלתם אישור מפקיד היערות האזורי לכך והאישור מצריך מענה על אחת מהסיבות שתראו בפסקה הבאה.
אז מתי כן מותר לכרות עץ בוגר?
במידה והחלטתם שאתם כן רוצים לכרות עץ בוגר, הוא צריך לענות על אחד או יותר מהסעיפים הבאים:
- עץ נוגע בחוטי החשמל - עץ אשר צמח והגיע לגובה אשר עשוי לפגוע בחוטי חשמל, לקרוע אותם, ליצור קצר חשמלי ואף שריפה מהווה סיכון ממשי לסביבה. במקרים כאלו יעדיפו לבצע כריתת עץ או העתקה לאזור אחר.
- עץ חולה ורקוב - במידה והעץ חולה ובוצע טיפול ללא הצלחה. גזעו חלול והוא עשוי ליפול על עוברי אורח ולסכן רכוש או אדם. יש לבצע עקירה או כריתה של העץ באופן מיידי. ברוב המקרים אלו האישורים המיידים שמקבלים.
- עץ חוסם גישה - אם קיימת גישה חיונית למשל לחנייה, רחוב, כניסה לבית או יציאת חירום אשר עץ חוסם בפאת גודלו. ראשית ינסו לבצע העתקה, במידה ופקיד היערות ידע שהעץ אינו יכול להיות מועתק לאזור אחר - יתקבל אישור כריתת עצים.
- שורשי העץ יוצרים בעיות - נראה זאת בעיקר כאשר מדובר על כריתת עצי אקליפטוס וגם פיקוס. אשר השורשים שלהם נכנסים למערכות צנרת וביוב וגורמים לסתימות. מרימים ריצוף וגורמים לנזקים רבים. במקרים כאלו יהיה ניתן לקבל אישור כריתת עץ על פי הנוהל.
- חשוב לציין! לפני ביצוע כריתת עצים, קודם כל יביאו בחשבון בדיקה האם ניתן לבצע גיזום לעץ אשר נותן פתרון מספק או שמא ניתן לבצע העתקת עץ. במידה ואין אפשרות. ניתן יהיה לקבל אישור כריתת עץ על פי חוק מפקיד היערות האזורי.
האם מותר לכרות עץ בשטח פרטי?
אם השאלה היא האם ניתן לבצע כריתת עץ בשטח פרטי ללא אישור כלשהו - התשובה היא לא על פי חוק כריתת עצים. אלא אם כן, מדובר על עץ צעיר שאינו עונה על ההגדרה של "עץ בוגר". גם אם העץ שלכם, אתם שתלתם אותו ובשטח הפרטי שלכם. יש חוק אשר אוסר על כך ובמידה ואתם רוצים לבצע כריתת עץ, אתם צריכים לקבל אישור כריתת עצים מפקיד היערות.
כריתת עצים ללא אישור - מה העונש?
בגין כריתת עץ בשטח פרטי תוכלו לקבל קנס על הכריתה שנע בין 7,500 ועד 15,000 ש"ח במידה ומדובר על עץ מוגן. הקנס הוא בעבור עץ בוגר בודד. אם מדובר על מספר עצים, תכפילו את הקנס. אם לא תשלמו או אין לכם אמצעי לשלם זאת ניתן לקבל עד חצי שנה מאסר. זכרו - כריתת עץ ללא אישור הינה עבירה פלילית לכל דבר. כן - גם אם זה בשטח הפרטי שלכם
המידע על חוק כריתת עצים נאסף מרשת האינטרנט, רוכז וסודר ב-, גיזום בישראל.